O kruhkih


Kruhki po svetu

 

Tradicionalno so številne kulture poznale razne oblike ploščatih kruhkov – mlince, tortilje, jufke, pite … Običajno so narejeni samo iz moke, vode in soli, nekaterim pa dodajo še maščobo, začimbe, sredstvo za vzhajanje. Kruhki so navadno debeli od enega milimetra do nekaj centimetrov.

 

V Indiji jih imejujejo čapatiji, kar pomeni ploščat in opisuje tradicionalni način izdelave tankega testa, ki se ga izdela tako, da se ga meče iz roke v roko ali razvalja v tanke diske. Čapati, ki je narejen iz polnoznate moke (atte), se v ponvi posuši na obeh straneh, potem pa se ga da na ogenj, kjer se napihne kot balon.

 

Naši brezčasni kruhki

 

V sodobnem svetu nam velikokrat zmanjka časa za zahtevne in dolgotrajne kuharske podvige, zato te okusne brezčasne kruhke mi pripravljamo za vas. Tradicionalen postopek izdelave čapatijev vzame kar nekaj časa in vaje, priprava naših kruhkov pa le nekaj minut.

 

Za brezčasne smo jim poimenovali, ker jih že od nekdaj poznajo v različnih kulturah pod različnimi imeni.

 

Brezčasni zato, ker je prav vsak čas primeren, da si jih privoščimo. Lahko se z njimi prebudimo v nov dan, med službo kot prigrizek, lahko jih pripravimo kot glavno jed za kosilo, nepogrešljivi so na piknikih, praznovanjih … torej kadarkoli.

 

Zato, ker si te tople, sveže in zdrave kruhke pripravite v zanemarljivo kratkem času.

 

Pa tudi ker med pripravo in uživanjem pozabimo na čas.